FLARECAST Science workshop Program

| | Tuesday June 27th | | 6/27/2017 1:00 PM | | |
|----|---|-----------------------|-------------------|--------------------|----------|
| | | | | | |
| # | Activity Detail | Speaker | Start Time | Duration (minutes) | End Time |
| 1 | Group Departure from Montparnasse train station | | 01:00 PM | 60 mins | 02:00 PM |
| 2 | Welcome | Pariat & Vilmer | 02:00 PM | 10 mins | 02:10 PM |
| 3 | FLARECAST Overview | Georgoulis/Bloomfield | 02:10 PM | 30 mins | 02:40 PM |
| 4 | PizzaCast - a culinary, technical view of the FLARECAST infrastructure | Soldati | 02:40 PM | 40 mins | 03:20 PM |
| 5 | Studies of flare prediction in PSTEP: Toward the physics-based prediction | Kusano | 03:20 PM | 40 mins | 04:00 PM |
| 6 | Break - Coffee/Tea | | 04:00 PM | 30 mins | 04:30 PM |
| | Research toward determining available flare energies: Trying to answer "how big | | | | |
| 7 | will it be? | Leka | 04:30 PM | 30 mins | 05:00 PM |
| 8 | Non-neutralized currents as predictors of flaring activity | Kontogiannis | 05:00 PM | 40 mins | 05:40 PM |
| 9 | FLARECAST Public Engagement Strategies | Csillaghy | 05:40 PM | 20 mins | 06:00 PM |
| 10 | New Trends in Public Engagement with Astronomy & Space Sciences | Russo | 06:00 PM | 20 mins | 06:20 PM |
| 11 | CANCELLED: ESTERS: space weather at the Paris Observatory | Briand | 06:20 PM | 0 mins | 06:20 PM |
| 12 | Break - End of day | | 06:20 PM | | 06:20 PM |
| | | | | | |

Workshop dinner : "L'Empreinte" restaurant; 5 Rue Mouton-Duvernet, 75014 Paris

08:30 PM

FLARECAST Science workshop Program

| Wednesday June 28th | | | 6/28/2017 8:20 AM | | |
|---------------------|--|------------|-------------------|--------------------|----------|
| # | Activity Detail | Speaker | Start Time | Duration (minutes) | End Time |
| 1 | Group Departure from Montparnasse train station | | 08:20 AM | 60 mins | 09:20 AM |
| | Photospheric Shear Flows in Solar Active Regions and Their Relation to Flare | | | | |
| 2 | Occurrence | Park | 09:20 AM | 40 mins | 10:00 AM |
| 3 | Solar flare statistics and prediction | Wheatland | 10:00 AM | 40 mins | 10:40 AM |
| 4 | Feature selection for solar flare forecasting by using SDO/HMI data | Campi | 10:40 AM | 40 mins | 11:20 AM |
| 5 | Break - Coffee/Tea | | 11:20 AM | 30 mins | 11:50 AM |
| 6 | The EUHFORIA project | Poedts | 11:50 AM | 40 mins | 12:30 PM |
| | Forecasting solar flares using magnetogram-based predictors and machine | | | | |
| 7 | learning | Florios | 12:30 PM | 40 mins | 01:10 PM |
| 8 | Break - Lunch | | 01:10 PM | 60 mins | 02:10 PM |
| 9 | The PROGRESS project | Balikhin | 02:10 PM | 40 mins | 02:50 PM |
| 10 | Radial vs line-of-sight field in calculating active region magnetic properties | Guerra | 02:50 PM | 40 mins | 03:30 PM |
| 11 | A Comparison of Classifiers for Solar Energetic Events | Barnes | 03:30 PM | 30 mins | 04:00 PM |
| 12 | Break - Coffee Tea | | 04:00 PM | 30 mins | 04:30 PM |
| 13 | The HELCATS project | Rouillard | 04:30 PM | 40 mins | 05:10 PM |
| | How to calculate solar flare precursors using time series of the Differential | | | | |
| 14 | Emission Measure averaged over flaring active regions | Gontikakis | 05:10 PM | 40 mins | 05:50 PM |
| 15 | Evaluating & Improving Forecasts: Upcoming Activities. | Leka | 05:50 PM | 40 mins | 06:30 PM |
| 16 | Break - End of Day | | 06:30 PM | | 06:30 PM |
| 17 | Small Cocktail | | 06:30 PM | 60 mins | 07:30 PM |

FLARECAST Science workshop Program

| | Thursday June 29th | | 6/29/2017 8:20 AM | | |
|----|---|------------------|-------------------|--------------------|----------|
| # | Activity Detail | Snoakor | Start Time | Duration (minutes) | End Time |
| 1 | Group Departure from Montparnasse train station | ореаксі | 08:20 AM | 60 mins | 09:20 AM |
| 2 | Toward a future integrated forecasting system: linking solar-flare to CME and SEP | Georgoulis | 09:20 AM | 40 mins | 10:00 AM |
| 3 | Investigating the 2D photospheric signatures of eruptivity | Guennou | 10:00 AM | 40 mins | 10:40 AM |
| 4 | Analysing large solar observations data sets using MEDOC services | Buchlin | 10:40 AM | 40 mins | 11:20 AM |
| 5 | Break - Coffee/Tea | | 11:20 AM | 30 mins | 11:50 AM |
| | Short-term predictions of CMEs and SEPs at 1 AU: radio observations and some | | | | |
| 6 | results of the HESPERIA and ORME projects | Klein | 11:50 AM | 40 mins | 12:30 PM |
| 7 | Unsupervised machine learning methods for flare prediction | Massone | 12:30 PM | 40 mins | 01:10 PM |
| 8 | Break - Lunch | | 01:10 PM | 60 mins | 02:10 PM |
| 9 | On the evolution of pre-flare patterns in 3D real and simulated ARs | Korsós | 02:10 PM | 40 mins | 02:50 PM |
| 10 | Regression methods for flare prediction | Benvenuto | 02:50 PM | 30 mins | 03:20 PM |
| 11 | Relative magnetic helicity as a diagnostic of solar eruptivity | Pariat | 03:20 PM | 40 mins | 04:00 PM |
| 12 | Conclusion | Pariat & Vilmer | 04:00 PM | 10 mins | 04:10 PM |
| 13 | Break - Coffee/Tea - End of Day | | 04:10 PM | 30 mins | 04:40 PM |
| 14 | Visit of the Meudon Observatory | Guennou & Pariat | 04:40 PM | 90 mins | 06:10 PM |